Souhrnné hlášení 2010

Účetnictví / DPH / DPH do doku 2010 / Souhrnné hlášení

<< Klikněte pro zobrazení obsahu >>

Navigace:  Účetnictví > DPH > DPH do roku 2010 >

Souhrnné hlášení 2010

Účetnictví / DPH / DPH do doku 2010 / Souhrnné hlášení

Odkaz_jinam Průvodce

Pozor Tuto sestavu lze použít jen do konce roku 2010! Pro rok 2011 již používejte výhradně Souhrnné hlášení elektronicky.

Souhrnné hlášení slouží ke kontrole nároku na osvobození transakcí od daně z přidané hodnoty z titulu dodání zboží do jiného členského státu. V hlášení plátce daně uvádí souhrnné informace o jím uskutečněných intrakomunitárních plněních za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud jste žádné takové plnění neuskutečnili, Souhrnné hlášení nemusíte podávat.

Sestava se generuje z položek Vydaných faktur, které spadají do období zvoleného na první straně průvodce, a to podle data plnění DPH (to u normálních faktur souhlasí s datem uskutečnění zdanitelného plnění). Do sestavy vstupují pouze doklady, které obsahují následující údaje:

Sipka_malaDoklad musí mít v hlavičce nebo na položce zadané Členění DPH s vyplněným Kódem plnění.

Sipka_malaV hlavičce má zadané DIČ partnera.

Sipka_malaV adrese odběratele má uvedený Stát s příznakem Členský stát EU, ale zároveň to není stát, který je v agendě nastaven jako tuzemsko. Jinak řečeno, do výkazu vstupují pouze zahraniční faktury do zemí EU, tuzemské faktury a zahraniční faktury do zemí mimo EU do výkazu nevstupují.

Do sestavy se nezahrnou doklady rozpracované, smazané, stornované a stornující.

Údaje o firmě

Na první straně průvodce zadáváte identifikační údaje firmy, které se budou tisknout do formuláře.

Sipka_velka Moje firma – tlačítkem lze do formuláře přenést adresní údaje z karty, kterou jste v Průvodci nastavením programu vybrali jako Kmenovou, je však možné je měnit. Pokud údaje změníte a následně je budete chtít vrátit po původní podoby, použijte tlačítko opětovně.

Sipka_velka FÚ – tlačítkem IK_Tri_tecky otevřete kompletní seznam finančních úřadů.

Údaje o oprávněné osobě

Zde vyplňujete identifikační údaje o osobě oprávněné k podpisu a o pracovníkovi, který přiznání sestavil.

Volba období a úprava před tiskem

Standardně volíte poslední kalendářní čtvrtletí, ale pro zvláštní účely (nový plátce DPH) je možné zadat i libovolné časové rozpětí.

Sipka_velka Zahrnout částky z korekce dokladů – zaokrouhlením celkové částky dokladu pomocí Korekce může vzniknout situace, kdy rozdíl mezi zaokrouhlenou částkou a prostým součtem jednotlivých položek do hlášení nevstoupí. Po zatržení této volby program zaokrouhlovací rozdíl rozpočítá poměrově podle ceny mezi jednotlivé položky. Aby částky do souhrnného hlášení vstoupily, musí mít členění DPH vstupující do souhrnného hlášení.

Sipka_velka Upravit data před tiskem – po dokončení průvodce a potvrzení tisku se zobrazí karta Korekce výkazu, na které máte možnost změnit u jednotlivých řádků Celkovou hodnotu plnění v Kč. Pro přepočet kontrolního součtu je pak nutné stisknout tlačítko Přepočítat kontrolní součet.